zaterdag 19 februari 2011

D66: Laat Groningen geen openluchtmuseum worden!

Vrijdagmiddag spijkerden Roger Van Boxtel en Piet de Vey Mestdagh een krimppamflet op de deuren van het Provinciehuis. De D66 lijstrekkers voor de Eerst Kamer en de Provincie Groningen maanden de Provincie nu eindelijk eens onnodige regels op te heffen en meer oog te hebben voor lokaal initiatief. Beide brachten eerder die dag een bezoek aan Zijldijk waar zij in gesprek gingen met bewoners over allerhande lokale leefbaarheidsinitiatieven. Van Boxtel: 'Het is inspirerend om te zien hoe deze mensen zich inzetten voor de leefbaarheid van hun dorp. Dat zij in veel gevallen tegengewerkt worden door Provinciale regels is schandalig.' De Vey Mestdagh voegde daaraan toe: 'Als Provinciale regels dorpsinitiatief blijven blokkeren verandert de Provincie Groningen in een openluchtmuseum. D66 wil daarom dat Groningers veel meer zelf kunnen bepalen wat er in hun dorp gebeurt.'

In Zijldijk hoorde de D66-delegatie onder andere de duurzaamheidsplannen van de dorpsbewoners aan. De inwoners van Zijldijk willen een biovergistingsinstallatie bouwen, waarmee zij hun hele dorp van duurzame energie kunnen voorzien. Tot hun grote verbazing en teleurstelling kregen zij van de Provincie geen toestemming voor de bouw, omdat een vergistingsinstallatie niet in het open landschap zou passen. De Provincie heeft inmiddels wel toegezegd een onderzoek te gaan doen naar mogelijke locaties van biovergisters. Er zal echter weer een tijd verstrijken, voordat het onderzoek is afgerond en waarin de inwoners van Zijldijk niet verder kunnen werken aan hun plan. Van Boxtel: 'Daarom ga ik me er hard voor maken dat we voor krimpregio's ook de crisis en herstelwet kunnen gebruiken. Dat maakt een versnelde soepele procedure mogelijk.' De inwoners van Zijldijk zitten ondertussen ook niet stil, maar werken alweer aan een nieuw project om hun huizen te verduurzamen.