vrijdag 2 september 2016

Zomercolumn: mooiste plekje in Groningen

In deze zomercolumn beschrijven de Statenleden van D66 hun mooiste plekje van de provincie. Deze week geen Statenlid, maar onze Gedeputeerde. Fleur Gräper – van Koolwijk vertelt over de bijzondere locatie waar zij het echte Groningen leerde kennen.

Mijn mooiste plekje in Groningen is misschien wel het ouderlijk huis van mijn echtgenoot. Het staat in een typisch Gronings lintdorp tussen Veendam en Hoogezand en vanuit de bovenkamer leerde ik het echte Groningen kennen. Waaronder de eindeloze uitzichten over de velden.

Kleurrijk landschap
Gedurende het jaar kun je de kleuren van het landschap zien langstrekken. Van het gitzwarte van de lege velden in de winter met zand en sneeuwstormen, tot het bonte kleurenpalet in het voorjaar en de zomer. Gele koolzaadvelden en wit-groene aardappelvelden. Mais dat langzaam optrekt tot de strakke en overzichtelijke stroken asperges. Het kijken over al die velden heeft mij altijd de rust gebracht die maakt dat ik mij in deze provincie zo ongelofelijk thuis voel.

Oma’s Groningse taal
Maar niet alleen was het huis een kennismaking met het Groninger landschap. Ook was het de plek waar ik als ‘Hollander’ Gronings leerde. De oma van mijn echtgenoot nam mij, misschien wel onbewust, mee in de wereld van het Gronings. De zangerige toon waarmee zei sprak gaf de taal meteen al iets geruststellende mee.

Nu 25 jaar nadat ik daar voor het eerst over die drempel stapte, heb ik ontdekt dat er nog veel meer fraais in de provincie te vinden is. Maar die eerste kennismaking blijft iets bijzonders houden en daarom is dat voor mij het mooiste plekje van deze mooie provincie.