woensdag 2 november 2016

Fiets krijgt centrale rol in provinciaal vervoerbeleid

Gisteren, 1 november, presenteerde Gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk namens de provincie de fietsstrategie voor de komende negen jaar. In de strategie ‘Verbinden met de fiets’ komt naar voren dat de fiets een centrale rol krijgt in het verkeer-en vervoerbeleid van de provincie Groningen.

De fietsstrategie is tot stand gekomen in samenwerking met allerlei organisaties die zich met fietsen bezighouden. In de strategie staan er vijf aandachtspunten: slimme verbindingen tussen de fiets en andere vervoermiddelen, het fietsnetwerk, gezondheid, verkeersveiligheid en het verbeteren van de samenwerking met andere partijen. Dit sluit aan bij het beleid van de provincie om het gebruik van schone vervoermiddelen, zoals bus, trein en fiets te stimuleren en daarbij te kiezen voor groene en slimme (vernieuwende) oplossingen. Dit verbetert de leefbaarheid en gezondheid in onze provincie.

Gedeputeerde Gräper – van Koolwijk: ‘Met de fietsstrategie wil de provincie meer Groningers op de fiets krijgen. De fiets is duurzaam, stoot geen uitlaatgassen uit en zorgt voor beweging. Nieuwe ontwikkelingen, zoals de opkomst van de elektrische fiets en de snelle ‘high speed pedelec’ bieden veel mogelijkheden.”

Fiets en openbaar vervoer
De fiets wordt steeds meer gebruikt in combinatie met openbaar vervoer. Om dit te stimuleren wil de provincie bijvoorbeeld meer fietsenstallingen, fietskluizen of deelfietsen beschikbaar te stellen. Voor de strategie is het netwerk van fietspaden in Groningen onderzocht en bekeken waar verbeteringen mogelijk zijn. Door de opkomst van bijvoorbeeld de elektrische fiets is het nodig om veel fietspaden te verbreden.

In de afgelopen jaren heeft de provincie veel geld gestoken in de aanleg van Fietsroutes Plus, brede en comfortabele fietsverbindingen tussen de stad en plaatsen die daar maximaal 15 kilometer vanaf liggen. De komende jaren kijkt de provincie ook naar hoofdfietsroutes. Dat zijn fietsverbindingen tussen belangrijke regionale kernen, zoals Winschoten, Veendam en Stadskanaal en omliggende plaatsen.

In een interview met RTV Noord geeft Fleur Gräper – van Koolwijk toelichting op de fietsstrategie.