Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 2 maart 2017

Middelstum in Beeld

Afgelopen dinsdag (28 februari) bracht D66 Kamerlid Stientje van Veldhoven een bezoek aan Middelstum. Ze kwam samen met kandidaat kamerlid Antje Diertens en Statenlid Bianca Kruize om met mensen uit het aardbevingsgebied te praten over problemen én oplossingen.

Jacomine Meyling, raadslid in Loppersum en woonachtig in het aardbevingsgebied introduceerde de D66’ers aan familie van Dijk over aardbevingsbestendig bouwen en Patrick Caspers over de energiecoöperatie Zonnedorpen.

Familie van Dijk, lokale aannemers (www.vandijkenbouw.nl) hebben een huisje aangekocht dat op het punt stond gesloopt te worden. Samen met zijn zus is de heer van Dijk een volledig nieuw huis aan het bouwen in het oude huis. De buitenkant blijft hetzelfde, zodat het dorpsaangezicht beschermd blijft en het huis weer aardbevingsbestendig bewoond kan worden. Raadslid Meyling gaf aan dat dit soort initiatieven mooi past bij de regeling “geen sloop zonder plan”.

Kamerlid van Veldhoven is blij om te zien dat Groningers zelf met vindingrijke oplossingen komen: ‘Dit is een mooi voorbeeld van hoe er creatief omgegaan kan worden met het versterken en behoud van cultureel erfgoed.’

Let the sun shine
In Borg Ewsum sprak Patrick Caspers over de energiecoöperatie ‘Zonnedorpen’. Patrick is voorzitter van de langstlopende energiecoöperatie in deze regio: de Zonnedorpen. Met enthousiasme sprak hij over het succes van deze coöperatie. Er zijn natuurlijk uitdagingen, maar veel inwoners van Zijldijk, Zeerijp en ’t Zandt ondersteunen het initiatief Zonnedorpen. Veel inspiratie van mensen komt voort uit het besparen van energie, iets positiefs doen in het kader van leefbaarheid, de waardevermindering van het gebied, van het gas af willen en de bescherming van het milieu.

Statenlid Kruize: ‘Burgerinitiatieven zoals Zonnedorpen zijn waardevol, zowel in de uitvoering van plannen als in kennisoverdracht naar andere (aspirant) coöperaties. In de samenwerking ligt nu juist de kracht in de ambitie om van deze mooie provincie koploper te maken in de energietransitie.’

Kandidaat-kamerlid Diertens vult haar aan en ziet beide burgerinitiatieven als voorbeelden van hoe inwoners van het aardbevingsgebied juist de handen ineen slaan door in oplossingen en kansen denken.