woensdag 8 maart 2017

Langste fietsbrug van Europa komt in provincie Groningen

De Blauwe Loper wordt met een lengte van 800 meter de langste fietsbrug van Europa. De nieuwe fiets-en voetgangersbrug zal over de rijksweg A7 komen, tussen Blauwestad en Winschoten. De brug krijgt een beeldbepalend uiterlijk en moet een voorbeeld van duurzaamheid worden.

De provincie Groningen zoekt continue naar innovatieve en duurzame mogelijkheden om onze mobiliteit, infrastructuur en het onderhoud ervan slimmer en groener te maken. De Blauwe loper is een van deze slimme en groene projecten. Anders dan bij de traditionele manier van aanbesteden, krijgt de aannemer veel meer inbreng in de uit te voeren werkzaamheden. Daarnaast zal er in het ontwerp van de fietsbrug zoveel mogelijk duurzaam materiaal gebruikt worden.

De Provincie stelt 6 miljoen euro beschikbaar en de gemeente Oldambt draagt 500.000 euro bij. Als Provinciale Staten akkoord gaan, kan de aanbesteding dit najaar van start gaan. Naar verwachting kan de bouw dan in 2019 beginnen.

Duurzaam verbinden
Met de komst van de Blauwe Loper kunnen bewoners vanuit Blauwestad gemakkelijker bij de voorzieningen in Winschoten komen, zoals scholen of winkels. Omgekeerd kunnen inwoners van Winschoten zo sneller naar recreatieve voorzieningen in Blauwestad. Bij de aanleg van de brug moet rekening worden gehouden met een stuk natuur, dat onderdeel is van het Natuurnetwerk Nederland.

Gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk: ‘De fietsbrug moet het natuurgebied over, de snelweg en het Winschoterdiep, dat maakt deze brug een dure investering, maar ook een belangrijke. Door gebruik te maken van duurzaam materiaal of zonnecellen wordt de Blauwe Loper niet alleen de langste fietsbrug van Europa, maar ook een van de duurzaamste.’