Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 2 augustus 2017

Zomercolumn: Fleur Gräper – van Koolwijk

Zomercolumn: welke politicus inspireert jou? Deze week is het de beurt aan Fleur Gräper – van Koolwijk om daar over te vertellen.

Welke politicus heeft mij geïnspireerd? Misschien niet verrassend, maar het waren twee politica’s die mij opvielen toen ik aan einde van de vorige eeuw politiek actief werd. Die voor mij een voorbeeld waren.

In de eerste plaats Madeleine Albright. In 1996/1997 studeerde ik in Amerika. Tijdens het vak “American Foreign Policy” spraken we over hoe de positie van een vrouw, niet Amerikaans van geboorte, als permanente vertegenwoordiger in de VN veiligheidsraad een doorbraak was in de wijze waarop Amerika naar het buitenland keek. Niet veel later werd zij door Bill Clinton gevraagd om minister van Buitenlandse Zaken te worden. Haar memoires die ik later las leerde mij hoe je als vrouw jezelf kunt blijven in de politiek, die nog steeds door mannen gedomineerd wordt. Je niet hoeft mee te gaan met “hoe het nu eenmaal gaat” en toch het verschil maken.

Rond die zelfde tijd stapte mijn vader als parlementair journalist over van het onderwijsveld naar volksgezondheid. Het departement waar Els Borst toen minister was. Vlak nadat ik uit Amerika terugkwam werd ik lid van D66 en vrij snel daarna werd zij lijsttrekker. Van haar heb ik geleerd nooit op te geven. Gewoon omdat politiek te belangrijk is om alleen aan mannen over te laten. Maar juist daarom moet je jezelf zijn. Weet waar je het over hebt en durf daarop te vertrouwen. Maar bovenal: wees jezelf.

Tot op de dag van vandaag neem ik de lessen van deze twee bijzondere vrouwen mee. En voor wie nog een boek zoekt voor op het strand; Mevrouw de Minister. De moeite van het lezen waard.