Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 9 augustus 2017

Zomercolumn: Bianca Kruize

Zomercolumn: welke politicus inspireert jou? Deze week is het de beurt aan Bianca Kruize om daar over te vertellen.

De opdracht was: schrijf voor de zomer een stukje over de politicus die jou het meest inspireert. Gewoonlijk heb ik geen moeite met het schrijven van stukjes, maar deze opdracht leverde mij wat extra denkwerk op. Hoezo? Zult u zich misschien afvragen. Eenvoudigweg omdat ik het niet weet.

Ik kan een leuk stukje schrijven over mijn periode bij buitenlandse zaken waarin ik veel met toenmalig minister Hans van Mierlo op pad mocht. Hij overtuigde mij ervan dat ik mij – met al mijn uitgesproken meningen en zaken waarvoor ik graag op de spreekwoordelijke zeepkist stond – veel nuttiger kon maken in de politiek dan als ambtenaar. ‘Wel voor mijn club dan, graag’, riep hij. Ik vermoed zomaar dat Hans, mocht hij ergens op een wolk overdrijven, smakelijk zou grijnzen als hij zou zien dat hij gelijk heeft gekregen.

Ook zou ik een mooi stuk kunnen schrijven over een aantal mij welbekende vrouwen in de politiek. Daarvan zou ieder woord hartgrondig zijn gemeend. En toch… Waarom heb ik dan moeite om iets leuks te tikken over een politicus die mij inspireert? Al nadenkend kwam ik tot de conclusie dat het niet politici zijn die me inspireren. Raar? Nee. Het is namelijk de wereld die mij inspireert. Het leven dat me inspireert. Dat is de natuur in al haar facetten, dat is ook de mens. Zwaarmoedig? Nee, helemaal niet. Integendeel. Ik word blij en krijg mijn betere ideeën als ik ’s ochtends vroeg buiten in mijn tuin zit en de vogels hoor fluiten, de specht zijn nest met veel herrie uithakt, de komkommers en courgettes me boven het hoofd groeien. Ik ben dankbaar voor en geïnspireerd door al die mensen in de zorg die gewoon hun werk proberen te doen, al is dat vaak nog zo moeilijk, zo heb ik persoonlijk mogen ervaren. De mensen in het onderwijs die hun stinkende best doen een leven lang leren vorm te geven. De vele vrijwilligers die zich iedere keer weer onbaatzuchtig inzetten voor welke goede zaak dan ook. Mensen die met gevaar voor eigen leven het leven van mens of dier proberen te redden. Zo kan ik nog wel een paar pagina’s doorgaan met voorbeelden die maken dat ik mij geïnspireerd voel. Die maken dat ik enthousiast word en nog een stap harder wil zetten. Kortom, die maken dat ik de “drive” voel om door te gaan en me in te zetten voor alles wat ik als mens belangrijk vind.

Inspiratie zit voor mij in kleine dingen. Mensen die ongeacht leeftijd, huidskleur, geloofsovertuiging, opleiding, sekse en politieke kleur elkaar in hun waarde laten, die bruggen kunnen bouwen daar waar deze nodig zijn, die bereid zijn belangeloos een ander te helpen. Deze mensen inspireren mij. En daar hoef je geen politicus voor te zijn.

Fijne zomer allemaal!