Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 16 augustus 2017

Zomercolumn: Esther Lieveld – Veerman

Zomercolumn: welke politicus inspireert jou? Deze week is het de beurt aan Esther Lieveld – Veerman om daar over te vertellen.

Genoeg grote namen van politici die inspirerend te noemen zijn. Nederlandse en internationale volksvertegenwoordigers die alom bekend zijn bij het grote publiek. Mensen die een reden zijn voor anderen om ook de politiek in te gaan. Maar dat geldt niet voor mij. Ik heb nooit een idool gehad. Ik ben van geen enkele auteur, filmster of politicus fan. Nooit geweest ook. Dat was vroeger best lastig. In tegenstelling tot mijn schoolvriendinnetjes had ik mijn kamer niet volgeplakt met posters van de Spice Girls en zat ik niet te kwijlen bij foto’s van de Backstreet Boys. En wiens naam schrijf je op als je in vriendinnenboekjes gevraagd wordt naar je idolen?

En nu moet ik een naam noemen van een politicus die mij inspireert. Dat is net zo lastig als vroeger. Want geen enkele politicus inspireert mij dusdanig dat hij of zij voor mij de moeite waard is om daar nu over te schrijven. Begrijp me niet verkeerd, ik heb voor heel veel mensen bewondering, maar er is niemand die eruit springt.

Wat mij het meeste raakt en motiveert zijn verhalen. En of dat verhaal nou verteld wordt door een prominente D66’er of door mijn buurvrouw, dat is mij om het even. Het gaat mij om die persoonlijke verhalen. Verhalen uit het hart, verhalen van de straat, verhalen met idealen. Wat mensen te vertellen hebben over hun eigen leven en de dromen die zij hebben zijn de verhalen die mij het meest inspireren.

Een paar weken terug kwam ik in het uitgaansleven een Mexicaanse transgender tegen. Ze studeert in Groningen en vertelde me hoe gelukkig ze was dat ze nu als vrouw door het leven kon gaan. We hebben gelachen en gedanst. En voor mij is dat de normaalste zaak van de wereld. Maar ik weet ook dondersgoed dat het anders kan. Dat in datzelfde Groningen homo’s en lesbiennes in elkaar worden geslagen omdat ze gay zijn en dat mensen met een gekleurde huid worden gewantrouwd omdat ze niet blank zijn. Ook dat is de realiteit in ons tolerante Nederland.

Maar het feit dat mensen hun persoonlijke verhaal durven te vertellen: de goede en de slechte ervaringen, dat bezielt mij. Ik verlang niet naar een ideale wereld, daar ben ik realistisch genoeg voor, maar ik kan wel mijn steentje bijdragen om de wereld een beetje mooier te maken. En om dat te kunnen doen laat ik mij graag inspireren door alle verhalen die mensen te vertellen hebben.