Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 8 september 2017

D66 heeft weer “energie” voor het nieuwe politieke jaar

Het zomerreces is voorbij en we zijn weer vol aan de slag gegaan met een van de belangrijkste thema’s van dit moment: energietransitie. Daarom gingen we afgelopen maandag op werkbezoek bij EnTranCe en woonden we woensdag het energiesymposium van de provincie Groningen bij. Het symposium gaf ons inzichten en “energie” om verder te gaan met de realisatie van de transitie in onze provincie.

EnTranCe
EnTranCe staat voor Energy Transition Centre en is een ware proeftuin voor toegepast onderzoek naar energie en energietransitie. Het is gevestigd op de Zernike Campus in Groningen. Studenten, ondernemers en het bedrijfsleven werken hier samen om innovatieve oplossingen te vinden voor vraagstukken die te maken hebben met energieproductie, -distributie en -transport.

EnTranCe gaf ons een kijkje in de keuken en vertelde over verschillende projecten die op dit moment op het terrein plaatsvinden. Zo heeft bijvoorbeeld Clean Tech Aviation een testcentrum op de campus waar ze testen of vliegtuigmotoren kunnen draaien op vloeibaar en gecomprimeerd aardgas. Als dit zou lukken scheelt dat niet alleen in de brandstofkosten van de luchtvaart, maar wordt de CO2 uitstoot ook met 25% gereduceerd.

Energiesymposium
Het minisymposium van woensdag 6 september stond in het teken van een drietal energietechnologie├źn die een bijdrage kunnen leveren aan de transitie naar duurzame energie: thorium, oceaangolven en waterstof.

Professor Ad van Wijk vertelde over hoe waterstof als energiedrager kan functioneren en dat dit implementeerbaar is met de energie infrastructuur van Noord Nederland. Groningen als groen stopcontact hoeft niet een droombeeld te blijven, maar kan met waterstof ook echt gerealiseerd worden. In de blog “Nederland Waterstofland” vertelt hij er meer over.

Als een van de organisatoren van het energiesymposium is Statenlid Bianca Kruize erg tevreden met de opkomst: ‘Je merkt dat de urgentie om de transitie te realiseren bij steeds meer mensen in het vizier komt. Onze energiebehoefte is gigantisch en willen we de klimaatverandering enigszins voor blijven, dan moeten we nu grote slag slaan in de energietransitie. Niet alleen op lokaal en regionaal niveau, maar zeker ook door de mondiale samenwerking op te zoeken.’