Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 22 september 2017

Sophie in ’t Veld op bezoek in de provincie Groningen

Afgelopen maandag 18 september bracht D66 Europarlementariër Sophie in ’t Veld een bezoek aan verschillende locaties in de provincie Groningen. Sophie is namens het Europees Parlement verantwoordelijk voor de Opvangrichtlijn voor asielzoekers en daarom vormde dit de rode draad voor de verschillende werkbezoeken. Namens de Statenfractie was Henri Schijf de hele dag aanwezig.

Veendam
De start van het programma was in Veendam, alwaar we in de net gerenoveerde bibliotheek werden ontvangen door zeer enthousiaste en dankbare betrokkenen: het bestuur van Biblionet, D66-wethouder Jaap Velema en D66-raadslid Alian Spelde. Met recht straalde men trots uit over de gerenoveerde bibliotheek. Er heeft een ingrijpende verbouwing en verhuizing plaatsgevonden waarmee de bibliotheek open en gastvrij oogt en gericht is op de toekomst. Na een uitgebreide rondleiding door dit Veendamse Cultuurpaleis vertrok ons gezelschap naar Ter Apel.

Ter Apel
In Ter Apel werden we ontvangen door de COA leiding van Noord Nederland. Het was een uiterst interessante ervaring om geconfronteerd te worden met de werkwijze, de problemen, de grote inzet en professionaliteit van de medewerkers. De opzet en bouw van het opvangcentrum en doorgangshuis werden als imponerend ervaren. Mooie huizen, lange straten, dorpspleinen met zitjes, sport-en medische faciliteiten. Geen enkele overeenkomst met iets dat lijkt op tentenkampen. Dit is een leefomgeving waar men zich thuis kan voelen en tot rust kan komen.

Groningen
In de stad Groningen werd een bezoek gebracht aan een Bed-Bad-Brood voorziening onder leiding van de Groningse D66-wethouder Ton Schroor en de directeur van Inlia: John van Tilburg. De dag werd afgesloten met een politiek café waar Sophie haar boek “Een Europees ID” introduceerde en signeerde.