Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 23 mei 2018

Halen we het WK Wielrennen naar het Noorden?

Vorig jaar spraken we nog voorzichtig over het binnen halen van het WK Wielrennen naar Noord-Nederland. Inmiddels is er een grote mogelijkheid dat het Wereldkampioenschap Wielrennen in 2020 naar Groningen en Drenthe komt. Afgelopen woensdag 16 mei spraken we hierover in de commissie. D66 wil dit grote internationale wielerevenement graag naar Noord-Nederland halen, maar heeft ook kritische vragen.

De impact van het WK
Er komen atleten uit meer dan 80 landen. Er zullen 850 journalisten aanwezig zijn. D66 ziet hierin een geweldige kans om Noord-Nederland aan de rest van wereld te laten zien. Hier moeten we gebruik van maken. Statenlid Geert Kamminga: ‘Het WK kan en moet een vliegwiel zijn voor de ontwikkeling van breedtesport en daarmee voor een gezondere leefstijl. Daarnaast moet het Noord-Nederland op de kaart zetten als DE plek voor energietransitie, healthy aging en duurzame mobiliteit, dat moet voor economische spin-off zorgen. Tot slot, moet het evenement een geweldig volksfeest worden, waar we nog jaren over praten’.

Het financiële plaatje
De Provincie wordt gevraagd om €5,81 miljoen bij te dragen aan deze manifestatie. Dat is een hoop geld. D66 wil dat er harde afspraken gemaakt met sponsoren en andere overheden om niet voor financiële verassingen te staan. Daarnaast heeft D66 gevraagd om inhoudelijke en financiële updates tijdens de voorbereiding. Gedeputeerde Staten heeft toegezegd regelmatig updates te verzorgen. Kamminga: ‘Bij de organisatie van het WK in Limburg in 2012 bleek een tekort van ruim twee miljoen euro. De rekening kwam bij de provincie Limburg terecht. Dat is een behoorlijke kater geweest. Dat moeten we voorkomen in Noord-Nederland.’

Een kans uit duizenden
Het WK Wielrennen is een 9-daags evenement, dat jaarlijks 49 miljoen tv-kijkers trekt. Daarnaast wordt er een direct economisch effect verwacht van 17 miljoen euro. Dit zijn uitgaven van bezoekers tijdens het evenement. Kamminga: ‘Het WK Wielrennen is voor Groningen en Drenthe een kans uit duizenden. Een evenement dat we serieus moeten overwegen en niet zomaar wegwuiven omdat het veel geld kost. Als we het evenement gebruiken als vliegwiel voor maatschappelijke en economische ontwikkelingen kan het Noord-Nederland veel opleveren.’ Tijdens de Statenvergadering van 30 mei praten we hier verder over.