Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 16 januari 2019

Gaswinning: rigoureuze maatregelen nodig in Groningen

Vandaag (woensdag 16 januari) debatteert de Tweede Kamer over de schadeafhandeling en versterkingsoperatie in Groningen. Wat D66 betreft wordt 2019 het jaar van actie, het jaar van de waarheid. De versterkingsoperatie en schadeafhandeling moeten simpeler, sneller en met de menselijke maat uitgevoerd worden. 

Tijdens het bezoek van minister Wiebes van afgelopen maandag (14 januari) heeft de regio de minister met een brief duidelijk gemaakt dat we in Groningen op een kantelpunt staan. D66 Groningen staat volledig achter deze brief.

Statenlid Geert Kamminga: ‘Er zijn geen excuses meer mogelijk. Het stuwmeer van schades moet weggewerkt worden. Een generaal pardon is daarvoor een goede oplossing. En gemeenten moeten weten waar ze aan toe zij in de versterkingsoperatie, zodat de dorps- en buurtvernieuwing van de grond komt en Groningers eindelijk resultaat gaan zien. Dat kan door een voorschot op de definitieve financiering.’

De leden van D66 Groningen hebben afgelopen zaterdag (12 januari) in het verkiezingsprogramma opgenomen dat er een ‘generaal pardon’ moet komen voor Groningers met schade. En inwoners met schade moeten kunnen kiezen voor een administratieve afhandeling (foto opsturen) in plaats van een inspectie. De keuze hiervoor ligt bij de bewoner met schade.