Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 7 februari 2019

Breuk in het College van Gedeputeerde Staten moeilijk te lijmen

Woensdag 6 februari zijn er bij een Statenvergadering harde woorden gevallen tussen de coalitiepartijen D66, ChristenUnie, GroenLinks en het CDA en coalitiegenoot SP. De SP wilde een motie steunen waarin stond dat de werkzaamheden aan het project Ring Zuid onmiddellijk stilgelegd zouden moeten worden. Dit kost de belastingbetaler heel veel geld en is dus geen optie, zo stelde D66-gedeputeerde Fleur Gräper – van Koolwijk. Voor de motie waren uiteindelijk niet voldoende stemmen, waardoor de werkzaamheden aan het project Ring Zuid in eerste instantie door zullen gaan.

Ook al steunde de SP een motie van wantrouwen tegen het provinciebestuur niet, er is een flinke deuk in het vertrouwen van de coalitiegenoten tegenover de SP geslagen. D66-fractievoorzitter Henri Schijf: ‘Het stilleggen van de werkzaamheden zou de provincie enorm veel geld kosten. Onze boodschap richting de SP was dan ook: “Vrienden, wat jullie nu doen kan helemaal niet.”‘ Fleur Gräper – van Koolwijk stelde bovendien dat dit besluit aannemerscombinatie Herepoort wellicht tot grote schadeclaims zou bewegen richting de opdrachtgever, de provincie.

Vanochtend komen de fractievoorzitters bij elkaar om het gesprek aan te gaan. Vrijdag wordt om 17:00 de geschorste Statenvergadering voortgezet. Of de breuk nog gelijmd kan worden is nog maar de vraag. Henri Schijf: ‘Wij hebben jarenlang op een uitstekende wijze met de SP samengewerkt maar dit was echt onacceptabel. Dit was een oproep die de provincie enorme hoeveelheden geld zou kosten. Ik hoop dat we tot de verkiezingen bij elkaar blijven als coalitie, maar ik durf niet te zeggen dat het goed zal komen. Dat vertrouwen heb ik niet.’

 

Bron: RTV Noord