Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 15 mei 2019

D66 stelt Kamervragen over herstel Paddepoelsterbrug

Eind september werd de Paddepoelsterbrug kapot gevaren door een schip. Sindsdien kunnen honderden Groningers geen gebruik meer maken van deze brug in hun dagelijkse woon-werkverkeer. Daarbovenop is voor veel fietsers en wandelaars een belangrijke verbinding tussen de stad en het Hogeland en het Westerkwartier verdwenen. De afgelopen maanden is er overleg geweest tussen de drie gemeenten, de provincie en RWS. D66 houdt in Den Haag de druk op RWS om tot een snelle oplossing te komen. De D66-fractie in de Tweede Kamer wil hierover opheldering van de minister over het uitblijvende herstel van de in september geramde Paddepoelsterbrug. D66-raadslid in de gemeente Groningen Tom Rustebiel: ‘Ons kamerlid Rutger Schonis stelt deze vragen omdat de discussie over herstel van de brug ons echt te lang duurt.’

De Provinciale Statenfractie in Groningen is blij met deze stap. Statenlid Peter Gerrits: “Het is goed dat D66-Kamerlid Rutger Schonis opheldering vraagt. We missen de Paddepoelsterbrug al te lang, misschien dat hierdoor de brug weer sneller op zijn plek zal komen te liggen.” Schonis vraagt de minister onder meer of ze het belang van de brug erkent en welke belangen Rijkswaterstaat prioriteert: die van de scheepvaart of die van het lokale verkeer. Rustebiel: ‘Onze landelijke fractie is ook benieuwd of Rijkswaterstaat niet gewoon een verzekering of fonds voor schadeherstel heeft en vraagt zich af wat de inzet van de minister is om samen met gemeentebesturen te komen tot een oplossing.’

Rustebiel zocht contact met de landelijke fractie omdat het zicht op herstel inmiddels wel heel lang duurt. ‘Er is pas in april voor het eerst een bestuurlijk overleg geweest, nadat onze fractie er in de gemeenteraad vragen over stelde. Vorige week nog liet het college weten dat het onderzoek naar herstel nog wat langer duurt. Reden genoeg om aan de bel te trekken bij de minister, omdat Rijkswaterstaat hier uiteindelijk verantwoordelijk voor is’, aldus Rustebiel. De minister heeft drie weken om de vragen te beantwoorden.

Gerrits: “De brug is heel belangrijk voor alle fietsers en wandelaars boven de stad. De Tweede Kamer is ook de goede plek om het erover te hebben, de brug is tenslotte van Rijkswaterstaat. Maar de Groningers gebruiken hem. Het is goed dat we op deze manier onze verbinding naar de landelijke politiek inzetten.” Vandaag stelden wij aan het College de vragen of zij ons kunnen informeren over de huidige stand van zaken en of we op korte termijn een oplossing mogen verwachten.

Klik hier voor de vragen die in de Tweede Kamer gesteld worden. 

Thema

Bereikbaarheid & mobiliteit

Voor een slim en groen bereikbaar Groningen is een infrastructuur nodig die uitgaat van een evenwichtige balans tussen vervoer via de weg, het spoor, het water en de lucht. Een goede mix, zodat mensen zelf kunnen bepalen hoe ze ergens komen. Het beste vervoermiddel afhankelijk van plaats, tijdstip of omstandigheid. En altijd zo duurzaam mogelijk. Meer lezen over onze opvattingen over bereikbaarheid en mobiliteit? Klik dan hieronder!

Lees meer