Steun ons en help Nederland vooruit

zaterdag 18 mei 2019

Het openbaar vervoer verbetert

Het busvervoer in de provincie gaat vooruit! Meer elektrische bussen, vooral in de stad, meer directe verbindingen in comfortabele Q-liners. Dat is de ontwikkeling van het OV in 2020. Het ‘versnellen’ van verbindingen gaat vaker gepaard met het opheffen van haltes, immers het stoppen en starten kost tijd. Dat kan heel aanvaardbaar zijn, bijvoorbeeld als eer volgende halte niet ver weg is of als een halte slechts door een handvol reizigers wordt gebruikt. D66 heeft op een route gewezen op de – in haar ogen te grote – nadelen van het opheffen van een halte.

De verbinding Veendam – Assen wordt sneller. De Q-liner 310 wordt de vervanger van de huidige lijn 110. De bus gaat vaker rijden en de reistijd wordt 5 tot 13 minuten korter, afhankelijk van het moment op de dag. Daarvoor wordt echter de halte in Bareveld opgeheven en vervalt de overstapmogelijkheid in Bareveld van lijn 74 van Stadskanaal naar Veendam. Tientallen reizigers uit Stadskanaal met de bestemming Assen en reizigers met een woonplaats tussen Veendam en Gieten hebben daarmee een langere reistijd.

We hebben dit punt aangekaart in de commissievergadering afgelopen woensdag en gezegd dat een extra halte in Bareveld het sneldienstkarakter van de lijn niet werkelijk ondermijnt. Daarbij krijgen reizigers uit Stadskanaal met een extra halte in Bareveld een snelle overstapmogelijkheid naar Assen.

D66-gedeputeerde Fleur Gräper heeft toegezegd zich sterk te zullen maken voor deze verbetering in de dienstregeling.

Thema

Bereikbaarheid & mobiliteit

Voor een slim en groen bereikbaar Groningen is een infrastructuur nodig die uitgaat van een evenwichtige balans tussen vervoer via de weg, het spoor, het water en de lucht. Een goede mix, zodat mensen zelf kunnen bepalen hoe ze ergens komen. Het beste vervoermiddel afhankelijk van plaats, tijdstip of omstandigheid. En altijd zo duurzaam mogelijk. Meer lezen over onze opvattingen over bereikbaarheid en mobiliteit? Klik dan hieronder!

Lees meer