Steun ons en help Nederland vooruit

vrijdag 6 september 2019

D66 stelt opnieuw Kamervragen over Paddepoelsterbrug

D66-kamerlid Rutger Schonis stelt wederom schriftelijk Kamervragen over de Paddepoelsterbrug aan de minister van Infrastructuur en Waterstaat omdat besluitvorming over een nieuwe en tijdelijke oplossing zo lang op zich laat wachten.

Zoals op de foto te zien is zijn we met de actiegroep Brug T’rug, Tweede Kamerlid Rutger Schonis, gemeenteraadslid van Groningen Tom Rustebiel en ons Statenlid Peter Gerrits bij de plek gaan kijken waar de brug ooit zo’n belangrijke fietsverbinding vormde.

Rijkswaterstaat heeft omwonenden laten weten dat het zeker tot begin 2021 duurt voordat er een tijdelijke oplossing is. Begin juni beloofde de weg- en waterbeheerder nog dat er een snelle vervanging van de brug kwam. De brug is inmiddels bijna een jaar buiten werking, nadat hij vorig jaar september werd aangevaren door een schip.

Een tijdelijke fietsbrug van negen meter hoog zou een oplossing zijn. Maar het kost volgens Rijkswaterstaat meer tijd om de plannen te ontwikkelen. Tom: ‘Onze landelijke fractie wil weten waarom er niet sneller een tijdelijke oplossing kan zijn, zoals de minister liet doorschemeren in antwoord op eerdere Kamervragen. Er ligt sinds gisteren een brief bij omwonenden die stelt dat er een pontje kan varen, maar of dit doorgaat en wanneer moet nog blijken.’

Schonis vraagt de minister verder welke veiligheidsafwegingen achter het wel of niet plaatsen van een tijdelijke brug zitten, en op welke wijze de omwonenden, gemeente en provincie betrokken zullen worden bij de verdere besluitvormingsprocedure. Tom: ‘We blijven het merkwaardig vinden dat een bedieningsfout aanleiding is om de hele veiligheid ter discussie te stellen. Daarom probeert ons kamerlid Rutger Schonis te achterhalen of de planstudie uit 2015 nog actueel is of dat er een compleet nieuwe studie moet komen en waarom dat dan is.’