Steun ons en help Nederland vooruit

donderdag 16 april 2020

Groningen draait op Wifi en 4G

Door de coronacrisis leven we in bijzondere tijden. Juist nu zijn we aangewezen op onze flexibiliteit, creativiteit en doorzettingsvermogen om Groningen draaiend te houden. In deze intelligente lockdown zijn we voor ons dagelijkse contact aangewezen op digitale hulpmiddelen, apps en telecomverbindingen. Als inwoners van de provincie Groningen werken we, net als de rest van de wereld, massaal via Wifi en 4G.

Cruciaal internet

Kinderen kunnen via het internet lessen volgen, medewerkers kunnen op afstand aan het werk blijven en getroffen sectoren kunnen online gedeeltelijk omzetverlies goed maken. Iedere verstoring van deze infrastructuur kan verstrekkende gevolgen hebben. Voor ons allemaal en voor de hulpdiensten, onze helden, in het bijzonder. Onze telecomvoorzieningen houden dus de maatschappij op dit moment op de been en D66 wil graag dat de provincie Groningen blijft investeren in de vooruitgang van de technologie. Groningen heeft een goede reputatie en uitgangspositie op het gebied van telecommunicatie en ICT dus investeringen hebben hier grote kans van slagen.

Brede toepassing

De Provincie Groningen ondersteunt via o.a. de Economic Board het onderzoek en de uitrol van 5G. D66 vindt het belangrijk dat we meedoen met de ontwikkeling van deze nieuwe technologie. We kunnen in deze tijd niet stil staan. Hoe mooi zou het zijn als we nog beter zouden kunnen beeldbellen, klassen goed en met z’n allen les zouden kunnen krijgen via de computer en zorgverleners minder risico’s zouden lopen omdat ze de eerste diagnose online kunnen doen?

Digitale verbinding

We zijn nu gedwongen om ons digitaal met elkaar te verbinden maar ook na deze periode, kunnen we door middel van telecommunicatie sneller contact maken met opa en oma thuis of in het verzorgingshuis, met goede bekenden in binnen- en buitenland en met collega’s zonder kilometers te hoeven rijden. Deze exceptionele tijden heeft ons nu geleerd hoe waardevol deze alternatieven kunnen zijn. D66 ondersteunt de plannen die de provincie heeft om onze positie door middel van vooruitstrevende technologie te verbeteren en roept op om de invoer en uitrol te versnellen. Hoe sneller, hoe beter.

In het verlengde van dit artikel stelde D66 schriftelijke vragen aan het College over de recente vernielingen van 5G-masten. Deze schriftelijke vragen kunt u hier lezen.

Thema

Economie & arbeidsmarkt

De Groningse economie draait op volle toeren en de werkgelegenheid stijgt. Met name IT-bedrijven trekken jonge, hoogopgeleide werknemers aan. Ook sectoren de energie, de bouw, het openbaar bestuur en de zorg- en welzijn hebben vakmensen nodig. Studenten hoeven na het afstuderen niet steeds minder hun heil elders te zoeken voor een baan met perspectief. Meer lezen over onze opvattingen over economie en arbeidsmarkt? Klik dan hieronder!

Lees meer